خانه

تشدید معضلات انرژی و افزایش بحران‌های زیست محیطی، جوامع بشری را وادار کرد که با پرهیز از انرژی‌های فسیلی به سمت انرژی‌های سالم حرکت کند. گسترش دامنه خسارت‌های ناشی ازاین پدیده‌ها سبب شد که کشور ایران نیز همانند سایرین، نسبت به اجرای طرح‌های انرژیهای تجدید پذیر اقدام نماید. به دنبال ابراز علاقه‌مندی یک شرکت آلمانی برای احداث دو واحد نیروگاه خورشیدی هرکدام به ظرفیت 10 مگاوات، مطالعات امکان‌سنجی دقیق برای احداث آن‌ها در منطقه مناسب به عمل آمد و در نهایت منطقه‌ای در نزدیک شهر ماهان استان کرمان برای اجرای این دو نیروگاه خورشیدی با سرمایه 27 میلیون دلار انتخاب گردید. بعد از اخذ مجوزهای لازم از ادارات و سایر نهادهای دولتی و انجام تست‌های مهندسی زمین، عملیات اجرائی در سال 1395 آغاز و در پنجم مردادماه 1396 با حضور مقامات عالی‌رتبه افتتاح گردید.

درباره ما

مجتمع نیروگاه خورشیدی 20 مگاواتی واقع در شهر ماهان استان کرمان متشکل از دو نیروگاه خورشیدی هرکدام به ظرفیت 10 مگاوات در مجاورت پست 20/132 کیلوولت ماهان احداث شده است. مجوزهای احداث این نیروگاه در سال 1394 توسط شرکت برق منطقه‌ای کرمان صادر شد. عملیات اجرائی هر دو نیروگاه در دی‌ماه سال 1395 آغاز و در پنجم مرداد 1396 به بهره‌برداری رسید.

#

تاریخچه

در ابتدای امر نیروگاه های خورشیدی کوچک در حد چند کیلو وات توسط مراکز تحقیقاتی احداث شد؛ زیرا برای احداث نیروگاه‌های خورشیدی بزرگ علاقه مندی لازم و کافی وجود نداشت؛ ولی تغییر شرایط برای سرمایه‌گذاری سبب شد که علاقه‌مندی به احداث نیروگاه‌های خورشیدی افزایش یابد. یک فاکتور موثر برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی، موقعیت جغرافیائی ایران است. کشور ایران از نظر جغرافیائی در میان مدارهای ۲۵ تا ۴۰ درجه عرض شمالی قرار گرفته است و در منطقه‌ای واقع شده که به لحاظ دریافت انرژی خورشیدی در میان نقاط جهان در بالاترین رده‌ها قرار دارد. میزان تابش خورشیدی در ایران بین ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلووات‌ساعت بر مترمربع در سال ارزیابی شده و در مقام مقایسه بالاتر از میزان میانگین جهانی است. در ایران به طور میانگین سالیانه بیش از ۲۸۰ روز آفتابی گزارش شده که برای علاقه‌مندان سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های خورشیدی بسیار جذاب است.

#
#

معرفی شرکت ها


- شرکت توسعه فراگیر جاسک
- شرکت سولار انرژی آرکا
- شرکت سولار انرژی طاها

نیروگاه خورشیدی شرکت توسعه فراگیر جاسک ( به اختصار- جاسک )
یافتن راهکار‌های مناسب برای معضلات سوخت های فسیلی در جهان، به‌خصوص در شرایط تشدید بحران‌‌های زیست‌محیطی، بشر را مجبور کرد که از برداشت‌های بی‌رویه فسیلی دوری کرده و لاجرم به سمت انرژی‌های نوین و بی‌خطر سوق پیدا کند. گرچه این الزام با تأخیر در ایران احساس شد؛ ولی وسعت آسیب ها ناشی از تشدید پدیده‌های اقلیمی دولت را وادار کرد که همانند سایر جوامع پیشرفته نسبت به پیاده‌سازی طرح‌های نوین تجدیدپذیر اقدام کند. در راستای فراهم کردن اهتمام برای توسعه نیروگاههای خورشیدی، احداث نیروگاه توسعه فراگیر جاسک با ظرفیت 10 مگاوات نشان داد که اولاً مهارت لازم برای اجرای نیروگاه بزرگ در کشور مهیا است و ثانیاً زمینه برای رشد تصاعدی برای ظرفیت‌های بالا وجود دارد. بدون شک انتخاب برنامه 10000 مگاوات انرژی تجدید پذیر توسط دولت سیزدهم در بازه زمانی 1400 تا 1403 گواه این ادعاست. اهمیت احداث نیروگاه 10 مگاواتی شرکت توسعه فراگیر جاسک در منطقه ماهان کرمان در این نکته است که اولاً طرح احداث نیروگاه خورشیدی بدون دست‌کاری در محیط‌زیست منطقه و شکل طبیعی زمین و حفظ نباتات فعلی اجرا شد و ثانیاً راه را برای احداث نیروگاه‌های مشابه و انتخاب ظرفیت‌های بالاتر هموار کرد.
شرکت سولار انرژی آرکا
محل نیروگاه خورشیدی آرکا در قرینه نیروگاه شرکت توسعه فراگیر جاسک قرار دارد و این دو نیروگاه در کنار هم به‌عنوان یک مجتمع احداث شده‌اند. مشخصات فنی سازه‌های فولادی، تعداد پایه‌ها و پانل‌های خورشیدی عیناً مشابه هم هستند. این نیروگاه، دارای 4 بلوک 2.5 مگاواتی است. هر بلوک از 205 میز (table) تشکیل‌یافته است که بر روی آن‌ها تعداد 38456 عدد پانل 260 واتی نصب شده‌اند. انرژی تولیدی این نیروگاه نیز از طریق پست ترانس DS و کابل فشارقوی 20 کیلوولت به پست توزیع ماهان در فاصله تقریبی یک کیلومتری انتقال داده می‌شود.
شرکت سولار انرژی طاها
براساس پروانه 97-803/1445 مورخ 1398/01/19، احداث نیروگاه خورشیدی طاها در زمینی به مساحت حدود 12 هکتار در منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان با ظرفیت اولیه 6/9 مگاوات در پیک در سال 1398 آغاز شد. با توجه به محدودیت‌های خط انتقال، ظرفیت نیروگاه به دو فاز نیروگاه‌های خورشیدی مستقل با توان 3 مگاوات در پیک طراحی شد. فاز اول پروژه شامل 6060 پنل خورشیدی AE با ظرفیت اسمی 450 وات و فاز دوم شامل 6048 پنل از همین نوع هر کدام با ظرفیت 500 وات است. انرژی تولید شده توسط پنل های خورشیدی به اینورترهای Advanced Energy با ظرفیت 23/4 کیلوواتی در فاز 1 و اینورترهای 110 کیلوواتی سولیس در نیروگاه فاز 2 تغذیه می شود. انرژی تولیدی هر دو فاز از طریق دو خط انتقال مجزا به دو پست توزیع مجزا در فواصل 4/7 و 11 کیلومتری به شبکه سراسری تغذیه می‌شود. هر دو فاز در طول سال 2023-2024 راه اندازی شدند.

سرمایه گذاری ها

نیروگاه خورشیدی 100 مگاواتی ارگ
هم‌زمان با افتتاح مجتمع نیروگاه 20 مگاوات برق خورشیدی جاسک – آرکا، کلنگ احداث بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی خاورمیانه با ظرفیت تولید 100 مگاوات نیز به زمین زده شد. در صورت مهیا بودن شرایط برای اجرای نیروگاه خورشیدی 100 مگاواتی، استان کرمان به یکی از بزرگ‌ترین قطب‌های تکنولوژی فتوولتائیک در خاورمیانه تبدیل می‌گردید. محل اجرای این پروژه در زمینی به وسعت 150 هکتار در مسیر کرمان به شهرستان بم قرار دارد. اعتبار طرح 145 میلیون دلار برآورد شده بود که 27 میلیون دلار آن برای احداث پست توزیع فوق مدرن 132 کیلوولت اختصاصی با 11 کیلومتر خط انتقال انرژی دوخطی تا پست شهاب واقع در حاشیه شهر کرمان صرف می‌گردید. این پروژه ارزشمند به دلیل تحریم تعطیل شد.

#

دستاوردها

بومی‌سازی و خوداتکائی
هر کدام‌ از نیروگاه‌های خورشیدی توسعه فراگیر جاسک و سولار انرژی آرکا به ظرفیت 10MWp با اتکاء به ظرفیت‌های داخلی کشور احداث گردید. روش مدیریت نیروگاه برای استفاده حداکثری از ظرفیت‌های داخلی به عنوان نماد غرور ملی مورد عنایت مقامات کشور در هنگام افتتاح نیروگاه واقع گردید. در این نیروگاه خورشیدی، سازه‌های فلزی فولادی به وزن 930 تن از سازندگان استان اصفهان، انواع کابل‌های فشارقوی و ضعیف از استان یزد، ترانس های 2.5 مگاواتی از ایران ترانسفو - زنجان و سایر اقلام مورد نیاز باستثنای اینورتر و پانل‌ها از تهران و یا کرمان تامین گردیده و اینک باگذشت چندین سال، در بررسی میدانی مشخص شده است که هرگاه نیروگاه‌های خورشیدی با اتکا به منابع خارجی احداث شود. در زمان بهره‌برداری، ارزش مهارتی کمتری به اپراتور نیروگاه اضافه می‌کند. اغلب زیرساخت‌های نیروگاه جاسک – آرکا به دلیل بومی بودن، به‌سهولت قابل تعمیر و نگهداری است. تدارک اغلب زیرساخت‌ها از منابع داخلی سبب شده است که اپراتورهای نیروگاه بعد از گذشت چند سال از نظر تئوری و عملی در امر نگهداری و تعمیرات نیروگاه خورشیدی بزرگ به بالاترین سطح مهارتی دست یافته و به‌سهولت راندمان تولید انرژی را در طول فصول مختلف سال در سطح بالا حفظ نمایند.

تماس با ما



آدرس دفتر مرکزی: تهران، سعادت‌آباد، بالاتر از میدان کاج، نبش خیابان شهید کنی فرد (دهم)، پلاک 111، طبقه 3، واحد 5
محل نیروگاه: استان کرمان، شهر ماهان، سمت راست جاده قدیم ماهان – کرمان

کد پستی 1998614363

ایمیل info@jask-arka.com

تلفن:
22371354 (21) 98+
فکس:
26765134 (21) 98+

Your message has been sent. Thank you!